logo
+31 (0)162 796 526

ma-vr 09:00-17:00u

9,6
5/5

16 beoordelingen

De psychologie van wachtwoordgebruik: dit is waarom zwakke wachtwoorden populair blijven

Waarom gebruiken we vaak zwakke wachtwoorden? Omdat ons brein de gemakkelijkste route kiest en wachtwoorden als niet belangrijk genoeg beschouwt om te onthouden. Maar veilig wachtwoordgebruik is cruciaal, vooral voor bedrijven. Een wachtwoordmanager kan helpen bij het automatisch genereren en opslaan van unieke, sterke wachtwoorden. In deze blogpost lees je hoe jij jouw wachtwoordbeheer verbetert.

Waarom gebruiken we zo vaak zwakke wachtwoorden?

Het onthouden van verschillende wachtwoorden is een uitdaging voor het menselijk brein. Ja, de waarheid doet pijn. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Waarom maken we wachtwoorden die zo gemakkelijk te kraken zijn? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: gemakzucht. Het menselijk brein heeft de neiging om de gemakkelijkste route te kiezen en wil ons graag zo snel en efficiënt mogelijk laten werken zonder energie te verspillen. Daarbij beschouwen onze hersenen wachtwoorden als niet belangrijk genoeg om in het langetermijngeheugen op te slaan. Het resultaat? We kiezen allemaal hetzelfde, zwakke wachtwoord zoals “123456” of als het iets complexer moet “Welkom01!” Helaas zijn dit soort wachtwoorden ook gemakkelijk te raden voor hackers met kwaad in de zin.

Belang van een veilig wachtwoord 

Veilig wachtwoordgebruik is van cruciaal belang voor elke ondernemer. Ongeacht omvang of branche. Zo steeg in 2021 het aantal meldingen van datalekken als gevolg van cyberaanvallen explosief, meldde de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit aantal verdubbelde bijna ten opzichte van het jaar ervoor. Om nog maar over de kosten van een beveiligingsinbreuk te zwijgen.

Maar het belang van veilig wachtwoordgebruik gaat verder dan alleen het beschermen van bedrijfsgegevens. Het helpt ook vertrouwen op te bouwen bij klanten en partners. Wanneer je onvoldoende aandacht besteedt aan beveiliging, kun je de bescherming van gegevens van derden en klanten niet waarborgen. Iets wat anno 2023 écht niet meer kan.

Verbeter je wachtwoordbeheer met een wachtwoordmanager

Mocht het nog niet duidelijk zijn, dan zeggen we het graag nog een keer: Als bedrijf is het belangrijk om de beveiliging van gevoelige informatie te waarborgen. Dit omvat het beschermen van de gegevens van klanten, medewerkers én de organisatie zelf. Dat begint bij een sterk wachtwoord. Omdat het menselijk brein niet gemaakt is om meerdere, unieke wachtwoorden te onthouden en beheren is een wachtwoordmanager de oplossing. 

Een wachtwoordmanager kan automatisch unieke, sterke wachtwoorden genereren en opslaan voor elk account. Dit betekent dat werknemers niet meer hoeven te onthouden welk wachtwoord bij welk account hoort, en ze kunnen zich concentreren op hun werk in plaats van te worstelen met wachtwoordbeheer. Bovendien maakt het gebruik van een wachtwoordmanager het gemakkelijker om wachtwoorden regelmatig te wijzigen en zo de beveiliging te verbeteren. Een ander voordeel van een wachtwoordmanager is dat het de beveiliging versterkt door de mogelijkheid te bieden om Twee of Multi-factor-authenticatie in te stellen voor verschillende accounts. Dit betekent dat er naast het wachtwoord nog een extra verificatie nodig is voordat toegang wordt verleend.

pexels screen post 12376016
Tweestapsverificatie helpt je wachtwoorden veilig beheren

Beheer je wachtwoorden met Bitwarden

Team LennMedia gebruikt, met succes, Bitwarden. Een populaire wachtwoordmanager die bedrijven en individuele gebruikers helpt om hun wachtwoorden veilig én georganiseerd te beheren. Naast het veilig beheren van je wachtwoorden biedt Bitwarden ook handige functies zoals het automatisch invullen van inloggegevens en het genereren van sterke wachtwoorden (zelfs hele zinnen) om de beveiliging van accounts te verbeteren. Deze handige tool wordt beschouwd als een van de beste wachtwoordmanagers op de markt en wordt vaak aanbevolen door beveiligingsexperts vanwege de sterke encryptie en de open-source-code. Dit betekent dat je de software onafhankelijk kan controleren op eventuele kwetsbaarheden of beveiligingsproblemen.

De voordelen van Bitwarden op een rijtje:

  • Veiligheid: Bitwarden biedt sterke encryptie en maakt gebruik van beveiligingsprotocollen zoals PBKDF2 SHA-256 en AES-256 om jouw gegevens te beschermen.
  • Eenvoudige toegang: De tool biedt toegang tot jouw wachtwoorden vanaf je mobiele apparaten met internettoegang en elke browser, dankzij de browserextensies en mobiele apps.
  • Automatisch invullen van wachtwoorden: Geen zin om zelf je lange wachtwoord in te tikken? Bitwarden vult wachtwoorden automatisch in op inlogpagina’s.
  • Sterke wachtwoordgeneratie: Wachtwoorden zoals “1234wachtwoord” of “ilovemycat” zijn verleden tijd met Bitwarden. Deze tool biedt namelijk de mogelijkheid om sterke, unieke wachtwoorden te genereren voor al je accounts.
  • Delen van wachtwoorden: Moet je een keer je wachtwoord delen met een collega of partner? Geen zorgen, met Bitwarden kan je veilig je wachtwoorden delen met andere gebruikers, zowel binnen als buiten de organisatie. Zo werk je een stuk makkelijker samen zonder dat je de beveiliging in gevaar brengt.
  • Audit trails en rapporten: Het is ook mogelijk om met Bitwarden gedetailleerde audit trails en rapporten te draaien. Dit helpt je bij het beheren en monitoren van de wachtwoordbeveiliging van jouw organisatie. Zo blijf je hackers een stap voor. 

Bescherm jezelf tegen hackers

Veilig wachtwoordgebruik is cruciaal, vooral voor bedrijven. Helaas is ons brein niet gemaakt om meerdere, unieke wachtwoorden te onthouden en te beheren. Een wachtwoordmanager zoals Bitwarden helpt door automatisch unieke, sterke wachtwoorden te genereren en op te slaan voor elk account. Wil je meer weten over hoe je jouw wachtwoordbeheer kan verbeteren? Stuur eens een berichtje naar een van onze experts! 

Recente blogposts

Volg ons op social media

Ook op de hoogte blijven van de laatste IT ontwikkelingen?

Vul hieronder uw e-mail adres in en abonneer uzelf op onze nieuwsbrief!