logo
+31 (0)162 796 526

ma-vr 09:00-17:00u

9,6
5/5

16 beoordelingen

Mijn Cyberweerbare Zaak subsidie: 8 Cybermaatregelen voor de helft van de prijs

“Even snel dat mailtje beantwoorden vanaf mijn telefoon… Hé, waarom doet mijn scherm zo raar?” Mark, eigenaar van een administratiekantoor, zag zijn hele scherm op zwart gaan. Wat bleek? Hij was via een onbeveiligd wifi-netwerk ingelogd en daar zat een hacker op te wachten.

We gebruiken allemaal dagelijks technologie in ons bedrijf. Maar eerlijk is eerlijk: die beveiliging, daar besteden we liever geen tijd aan. Tot het misgaat. En dat gebeurt steeds vaker – 60% van de bedrijven in Nederland krijgt te maken met cybercrime.

Gelukkig is er goed nieuws: de overheid helpt je via de ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ (MCZ) subsidie. Van 2 september tot 31 december 2024 krijg je 50% korting op essentiële beveiligingsmaatregelen, tot wel €1.250 per bedrijf. En het mooie is: op dit moment is nog 79% van het budget beschikbaar.

In deze blog lees je over de acht beveiligingsmaatregelen die onder de subsidie vallen. Zodat je precies weet hóe je jouw bedrijf beter beschermt – voor de helft van de kosten. Want deze subsidie is speciaal bedoeld voor ondernemers zoals jij: MKB’ers en ZZP’ers die ingeschreven staan bij de KVK, maximaal 50 werknemers hebben en een jaaromzet tot €10 miljoen. 

Mijn Cyberweerbare Zaak subsidie

8 cybermaatregelen die vallen onder de subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak

1. Veilige netwerktoegang/wifi 

Je kent het wel: je zit in een koffietentje en je laptop maakt automatisch verbinding met ‘gratis-wifi’. Maar is die wel zo veilig? Hackers kunnen via onbeveiligde netwerken eenvoudig meekijken met wat jij doet. Ze onderscheppen je wachtwoorden, bankgegevens en vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Met beveiligde netwerktoegang krijg je een veilige VPN-verbinding die al je online activiteiten versleutelt. Zo kun je overal werken – in een café, bij klanten of thuis – zonder dat criminelen meekijken. Een investering die zichzelf in een keer terugverdient zodra je één datalek voorkomt.

2. Wachtwoordmanager 

“Welk wachtwoord had ik ook alweer? Oh ja, Welkom123!” Herkenbaar? We maken allemaal gebruik van tientallen accounts en systemen. De verleiding is groot om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Maar als criminelen één wachtwoord kraken, hebben ze direct toegang tot al je accounts. Een wachtwoordmanager lost dit op door voor elk account een uniek, complex wachtwoord te genereren én te onthouden. Het enige wachtwoord dat jij en je team nog hoeven te onthouden is dat van de wachtwoordmanager – handig toch? Bovendien deel je veilig wachtwoorden met collega’s en zie je direct als een wachtwoord te zwak is of ergens anders is gelekt. 

3. Multi-factor authenticatie (MFA) 

‘Iemand probeerde in te loggen vanaf een onbekend apparaat in China.’ Je hebt ‘m vast en zeker een keer in je mailbox ontvangen. Niet heel vreemd, want met alleen een wachtwoord ben je niet meer veilig genoeg. Criminelen hebben talloze manieren om wachtwoorden te achterhalen. MFA voegt een extra beveiligingslaag toe: naast je wachtwoord heb je ook je telefoon nodig om in te loggen. Net als bij je bankapp krijg je een melding of code op je telefoon. Zelfs als cybercriminelen je wachtwoord hebben, kunnen ze niet bij je bedrijfsgegevens komen. Een simpele maar effectieve maatregel die vooral bij bedrijfskritische systemen onmisbaar is – en die je met de Mijn Cyberweerbare Zaak subsidie zo geregeld hebt.

4. Patch management 

Software-updates uitstellen omdat je net lekker bezig bent? We doen het allemaal. Maar die updates zijn er niet voor niets – ze dichten beveiligingslekken waar hackers gretig gebruik van maken. Met patch management worden updates automatisch geïnstalleerd buiten werktijd. Jij en je medewerkers merken er niets van, maar je systemen blijven up-to-date en veilig. Het voorkomt dat één verouderd programma de achilleshiel van je beveiliging wordt. Gemak dient de mens (én jouw veiligheid😉).

5. Antivirussoftware 

“Oeps, verkeerde bijlage geopend…” Eén verkeerde klik kan grote gevolgen hebben. Met een goede antivirussoftware zijn al je systemen 24/7 beschermd. Niet alleen tegen traditionele virussen, maar ook tegen dreigingen als ransomware die je bestanden gijzelt. De software scant e-mailbijlagen, downloads en websites nog voordat ze kwaad kunnen doen. Het herkent verdacht gedrag en grijpt automatisch in. Een kleine investering vergeleken met de schade die één geslaagde cyberaanval veroorzaakt.

6. Back-ups 

Word je toch slachtoffer van een ransomware-aanval, dan kan een back-up je nog redden. Met goede back-ups ben je namelijk voorbereid op het ergste. Of het nu gaat om een cyberaanval, een technische storing of een menselijke fout – een actuele back-up zorgt dat je binnen no-time up-and-running bent. Automatische back-ups zorgen dat je altijd een recente kopie hebt van je belangrijke bedrijfsgegevens, veilig opgeslagen op een andere locatie. Zo voorkom je dat één incident je bedrijfscontinuïteit in gevaar brengt.

7. Risico-inventarisatie 

Waar liggen jouw digitale risico’s? Welke gegevens zijn het meest waardevol voor criminelen? En wat zijn de zwakke plekken in je beveiliging? Een risico-inventarisatie geeft je inzicht in waar je kwetsbaar bent. Want pas als je weet waar de gaten zitten, kun je ze dichten. Het helpt je om prioriteiten te stellen en je beveiligingsbudget effectief in te zetten.

8. Security awareness training 

“Die phishingmail zag er zó echt uit…” De beste beveiliging kan niet voorkomen dat medewerkers per ongeluk op een verkeerde link klikken of vertrouwelijke informatie delen. Security awareness training maakt je team tot de eerste verdedigingslinie. Ze leren phishing herkennen, veilig omgaan met bedrijfsinformatie en wat te doen bij een incident. De training is praktisch en direct toepasbaar – geen saai technische geneuzel, maar direct oefenen in de praktijk. Want cybersecurity is mensenwerk.

Hoe regel ik de subside Mijn Cyberweerbare Zaak?

Wil je weten welke maatregelen voor jouw bedrijf het meest zinvol zijn? Via de CyberVeilig check van het Digital Trust Center kun je controleren hoe je ervoor staat qua cyberveiligheid. Aan de hand van deze uitslag krijg je een persoonlijk advies – dan denken wij daarna met je mee. Want ja, cybersecurity kan complex zijn – maar wij maken het graag simpel. 

Recente blogposts

Volg ons op social media

Ook op de hoogte blijven van de laatste IT ontwikkelingen?

Vul hieronder uw e-mail adres in en abonneer uzelf op onze nieuwsbrief!